"Le 50e anniversaire de la DS" - Parijs - 7 t/m 9 oktober 2005

 

Zondag de dag van de grote parade in Parijs! Vroeg dag (6 uur opstaan) en massaal ontbijten. Lichte paniek bij het bedienend personeel: te weinig broodjes en te weinig ruimte. Om half 8 vertrokken naar het evenemententerrein in St. Quentin om daar aan te sluiten bij onze groep voor de rit naar Parijs.

Ons bange vermoeden werd op zondagmorgen inderdaard bewaarheid: op het evenemententerrein was er op een gegeven moment geen doorkomen meer aan en stond alles om de lange, smalle toegangsweg vast:

 

Eindelijk aangekomen bij de parkeerplaats werden we direct doorgestuurd achter een motorrijder aan: rij maar richting Parijs! Op de parkeerplaats een chaos van komende en gaande auto's. We hebben dus onze groep maar niet meer opgezocht en zijn richting de Avenue Foche gereden. Om kwart over 9 kwamen we daar aan. Een lange rij DS'en stond hier al te wachten.

Wachten in alle vroegte op de Avenue Foche:

 

Bij meer daglicht zag het er zo uit:

 

Toen wij arriveerden stond het nog twee rijen dik. Dit werden al snel drie rijen en uiteindelijk stonden we in vijf rijen naast elkaar opgesteld. Inmiddels veel herkenning bij de langskomende auto's.

 

Rond half elf konden we gaan rijden. De route voerde via de Place Charles de Gaulle (Arc de Triomphe), Avenue Marceau, Avenue du Président Wilson, Place de l'Alma, Cours Albert 1er, Cours de la Seine (beiden langs de Seine), Pont Alexandre III (over de Seine), Quay d'Orsay, Place de la Résistance en de Avenue Rapp naar de achterkant Champs de Mars. Dit ging op een gegeven moment zo snel dat er nauwelijks meer gelegenheid was om foto's te maken. Bovendien hield de accu van mijn camera er mee op (in alle vroegte vergeten op te laden, stom, stom, stom).

Aan de achterzijde van de Champs de Mars liep de heleboel muurvast. Hier veel "warmlopers". Geen auto's parkeren op de Champ de Mars zoals verwacht: hier bleek een grote feesttent te staan die niets met onze festiviteiten van doen had. Na ongeveer een uur werd de hele stoet door nors kijkende gendarmes weggeleid van de Eiffeltoren. We hebben deze dan ook niet meer bereikt (waar was de organisatie gebleven?) en zijn rechtstreeks naar de Peripherique gereden en hebben de A1 gepakt naar huis.

's Avonds op teletekst gelezen dat er die middag een bommelding was geweest op de Eiffeltoren. Wellicht enige verwarring met "La Bombe Citroën"?

Van "Nu.nl" geplukt:

 

PARIJS - De Eiffeltoren in Parijs is zondagmiddag ontruimd na een bommelding. Nadat bij een uitvoerig onderzoek geen explosieven waren aangetroffen, mocht het publiek de toren weer op.

Op een politiebureau in Parijs was volgens de website van het weekblad Le Nouvel Observateur rond half vier 's middags een telefoontje binnengekomen waarin iemand meldde dat er een bom in of bij het monument was geplaatst. Meteen daarna begon de ontruiming. Meer dan zes miljoen mensen bezoeken jaarlijks de Eiffeltoren.

 

 

Al met al een fantastische belevenis om bij te zijn geweest. Bijzondere ervaringen. Veel dank dus aan het organisatie van het evenement. Maar oh, oh, wat was het af en toe een chaos ...

 

Terug naar overzicht